Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Van Dongen
Raadhuisstraat 10
4844 AD TERHEIJDEN

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 19.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Van Dongen úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Ladies Night

Ladies Night

damesavond.png

De mannen hebben reeds alle tips gehad om de perfecte mannenavond te organiseren en wellicht allang een keer afgesproken. Het is nu dus ook de hoogste tijd voor de dames om de boel de boel te laten en een avondje te relaxen, plezier te maken en te genieten met vriendinnen. Met een bezoekje aan úw topSlijter en met de volgende tips kan dit avondje zeker niet mislukken. Lees onderstaand artikel, plan een datum en nodig snel een aantal vriendinnen uit voor een super leuke Ladies Night!
Wijnproeverij

proeverij.jpgDit keer geen consulente met plastic keukenbenodigdheden, een make-up party of testavond voor beddentextiel; úw topSlijter heeft een veel beter idee. Wat dachten u en uw vriendinnen van een wijnproeverij thuis. Ook voor de wijnliefhebber zonder veel ervaring is dit super leuk om te doen. Lees van te voren het artikel “Wijnproeverij: een hele belevenis”, dit helpt u al een eind op weg. Wilt u echt goed voorbereid zijn dan staan in het artikel “Weten over wijn: een hele wetenschap” de meest gebruikte wijntermen en hun betekenis. Een goed begin is het halve werk.

Tip 1: Bedenk het thema

Kies eerst een thema. Er zijn namelijk zoveel soorten druiven, wijnlanden en soorten wijn, dat het belangrijk is om tijdens de proeverij een bepaald thema te volgen en zo een samenhang te creëren. Dat zou een wijnland, zoals Italië, Spanje of Frankrijk kunnen zijn, of een regio of wijnstreek zoals de Loire, maar ook een bepaald soort druif. Ook kunt u ervoor kiezen om alleen rode of mousserende wijn te schenken.

Tip 2: Opbouwen in intensiteit

wijnglazen.jpgBij een wijnproeverij is het belangrijk om op te bouwen in smaakintensiteit. Begin met een lichte wijn. Een mousserende wijn is hiervoor vaak heel geschikt. De bubbels neutraliseren namelijk de smaak in de mond. Daarna kunt u kiezen voor een frisse en lichte, witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc en het verder opbouwen met een rijpere en vollere witte wijn zoals een Chardonnay. Een goede overgang tussen wit en rood is rosé en uiteindelijk kunt u kiezen voor eerst een licht rode wijn, zoals Pinot Noir en eindigen met een krachtige rode wijn, zoals een Shiraz. Hoe u het precies opbouwt is natuurlijk aan u en voor tips en adviezen kunt u natuurlijk terecht bij lokale topSlijter.

Tip 3: Schenk enkel of in “flights”

U kunt ervoor kiezen om de wijnen één voor één in te schenken en te proeven en keuren. Een andere optie is om in “flights” van 2 á 3 bij elkaar horende wijnen tegelijk in te schenken. Op die manier kunt u de wijnen onderling beter vergelijken. Het is wel belangrijk dat het dezelfde soort wijnen zijn, zoals bijvoorbeeld 3 soorten Chardonnay.

Tip 4: Maak een proefformulier

Bij een wijnproeverij staat gezelligheid voorop. Er zijn geen strikte regels, het gaat erom dat u iets van de wijnen en over uw eigen smaak leert. Ook is het proeven en beleven van wijn iets persoonlijks, immers over smaak valt niet te twisten. Wat u ruikt, wat u proeft en hoe u dit vergelijkt met uw vriendinnen is het allerleukst. Misschien ervaart u hetzelfde of juist helemaal niet: het kan en mag allemaal. Het beste kunt u gebruik maken van een proefformulier. Hierop kunt u precies bijhouden wat u ziet, ruikt en proeft, wat de afdronk is en uiteindelijk wat u ervan vindt.
Op internet zijn diverse voorbeelden te vinden.

Tip 5: Benodigdheden

emmertjes.jpgHaal uw mooiste wijnglazen uit de kast en poets ze even op. Zorg voor witte wijnglazen, rode wijnglazen en voor de mousserende wijnen een champagneglas. Op een wijnproeverij schenkt u de glazen niet helemaal vol, een bodempje is al voldoende. Het gaat immers om het proeven. Vergeet niet om ook waterglazen neer te zetten. Tussen het proeven van de verschillende wijnen is het belangrijk om af en toe even de mond te kunnen spoelen. Bovendien krijgt u van een wijnproeverij dorst. Ook is het aan te raden om een aantal “Spittoons” neer te zetten, voor het eventueel uitspugen van de wijn. Een paar vrolijk gekleurde emmertjes volstaan ook.

Tip 6: De juiste serveertemperatuur

Het is van enorm belang dat de wijn die u schenkt op de juiste temperatuur is. Indien dit niet het geval is kan dit de smaak negatief beïnvloeden. Op de website van úw topSlijter kunt u bij elke wijn uit het assortiment precies vinden wat de juiste serveertemperatuur is.

Tip 7: Hapjes tussendoor

tapas.jpgTijdens een wijnproeverij zijn lekkere hapjes een uitstekend idee. Het beste kunt u deze afstemmen op het thema en de wijnen die u serveert. Stokbrood, olijven en verschillende kazen kunnen eigenlijk altijd. Maar ook nootjes, prosciutto, zalmrolletjes en vijgen smaken heerlijk bij wijn. Welk hapje bij welke wijn past kunt u vinden op de website, want ook bij iedere wijn uit het topSlijter assortiment staat vermeld wat de beste wijn-spijs combinatie is.Tip 8: Ons assortiment wijn

Voor het samenstellen van een wijnproeverij kunt u op de website van úw topSlijter gebruik maken van een aantal filters. Zo kunt u zonder veel uitzoekwerk precies de juiste wijnen vinden, passend binnen het thema van uw wijnproeverij.
Voorbeeld van een proeverij met als thema “Franse wijnen”:

wittewijnen.jpgFlight 1:
rosewijnen.jpgFlight 2:
rodewijnen.jpgFlight 3:

We wensen u heel veel plezier bij uw wijnproeverij op een echte Ladies Night. En vergeet niet: voor vragen kunt u terecht bij…. Juist úw topSlijter.