Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Van Dongen
Raadhuisstraat 10
4844 AD TERHEIJDEN

Openingstijden

Ma: gesloten
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 19.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

Van Dongen úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Stoofpot recepten om jezelf bij op te warmen

Stoofpot recepten om jezelf lekker bij op te warmen

Wat smaakt er nou lekkerder, wanneer het buiten koud is, dan een warme stoofpot? Een stoofpot met als ingrediënt rode wijn, cognac of kruidenbitter natuurlijk. Een stoofpot is een gerecht dat gedurende lange tijd op een lage temperatuur gaar gestoofd wordt. Het proces begint met het dichtschroeien van het vlees en het aanbakken van een mengsel van groenten, kruiden en specerijen. Dit wordt vervolgens afgeblust met bijvoorbeeld wijn of bouillon (donker bier wordt ook vaak gebruikt), waarin het vlees vervolgens lange tijd gaar stooft.

Traag is lekker!

Een van de geheimen van een lekkere stoofpot is om deze een dag van tevoren klaar te maken, zodat de smaken nog intenser worden. Een andere tip is dat het kookvocht gedurende de stooftijd niet mag koken, slechts heel zachtjes pruttelen. Gebruik daarom de kleinste pit met een vlamverdeler. Nog een tip: Snij de groenten niet te klein. Omdat een stoofpot lang opstaat zullen te fijngesneden groenten structuur verliezen. De laatste tip is dat hoe langer en rustiger het potje stooft, des te zachter en lekkerder het vlees zal smaken. Oftewel, traag is lekker!
Het maken van een stoofpotje verwent alle zintuigen, want al snel ruikt het hele huis naar heerlijk suddervlees, wordt het huis verwarmd door het vuur waarop het potje wordt gaar gestoofd en zal het gepruttel te horen zijn. Maar het allerbelangrijkste is de smaakbeleving van alle kruiden en ingrediënten. Úw topSlijter heeft diverse producten in huis om van ieder stoofpotje een heerlijk gerecht te maken. Om u alvast te inspireren geven we hieronder enkele van onze favoriete gerechten met producten die de komende periode in de aanbieding zijn.

Stoofschotel met rundvlees en rode wijn

Ingrediënten (4 pers.):
• 700 gr riblappen
• 250 gr kastanjechampignons
• 3 sjalotjes
• 1 rode paprika
• 2 wortels
• 50 gr roomboter
• zout
• paprikapoeder
• 70 gr tomatenpuree
• 0,5 liter groentebouillon
• 0,3 liter Stonechurch Cabernet Sauvignon-Merlot
• 1 teentje knoflook
• 1 takje rozemarijn
• 3 laurierblaadjes

Bereidingswijze:
Snij het vlees in blokjes en alle groenten (niet te fijn). Bestrooi het vlees met paprikapoeder en zout. Smelt de boter in een braadpan en braad hierin het vlees in een aantal minuten tot het lichtbruin is. Meng de tomatenpuree en de gesneden groenten met het vlees en bak dit ongeveer 5 minuten mee. Voeg de rode wijn en de groentebouillon toe. Nu kunnen het teentje knoflook, het takje rozemarijn en de laurierblaadjes erbij en breng alles aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag en sluit de pan af met een deksel en laat dit een aantal uren zachtjes pruttelen. Roer een aantal keer goed door en vul bij met rode wijn wanneer het vlees droog komt te staan. Haal wanneer het vlees uit elkaar valt het teentje knoflook, het takje rozemarijn en de laurierblaadjes eruit. Dat wordt smullen!

Stoofpotje met kruidenbitter en konijn

Ingrediënten (4 pers.):
• 700 gr konijnenvlees
• 100 gr boter
• zout, peper en nootmuskaat
• 2 uien
• 0,5 dl Stoocker Friesche Beerenburg
• 2 borrelglaasjes Stoocker Friesche Beerenburg
• 2,5 dl muskaatwijn
• 50 gr bruine suiker
• 500 gr gepelde druiven + sap
• 5 dl room

Bereidingswijze:
Kruid het konijnenvlees met het zout en peper en braad dit aan in hete boter. Bewaar deze pan met het vocht. Doe het vlees in een andere grote stoofpot. Snipper de uien en braad deze aan in het vocht van de andere pan. Giet dit vervolgens bij het konijn in de stoofpot. Voeg hier de wijn en de kruidenbitter bij en breng op smaak met nootmuskaat. Voeg de bruine suiker erbij en laat dit 30 minuten sudderen. Voeg daarna de gepelde druiven en het sap toe en laat een aantal uren garen. Wanneer het konijnenvlees gaar is, deze uit de pan halen en in aluminiumfolie wikkelen. Kook het overgebleven vocht in en voeg peper en zout naar smaak toe. Voeg hierbij de room en de borrelglaasjes kruidenbitter. Serveer het konijnenvlees met deze saus. Haasje repje, want dit gerecht zal snel op zijn!

Stoofpotje met Kip en Cognac

Ingrediënten (4 pers.):
• 600 gr kipfilet
• zout en peper
• 80 gr boter
• 500 gr voorgekookte krieltjes
• 300 gr wortels
• 200 gr sjalotjes
• 1 rode en 1 groene paprika in reepjes
• 3 tl rozemarijn
• 1 dl bouillon
• 1 dl Godet Cognac NO.1 Gentleman Cocktail
• 2 dl crème fraîche

Bereidingswijze:
Bestrooi de kip met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak de kip rondom bruin. Haal hierna de kip uit de pan en bak in dezelfde pan de krieltjes, wortels, sjalotjes, paprika en rozemarijn ongeveer 10 min. tot ze zacht zijn. Voeg de bouillon en de Cognac toe en laat het mengsel op een laag vuur, met het deksel op de pan, ongeveer 15 min. zacht stoven. Daarna de crème fraîche erdoor roeren en als laatste de kip weer toevoegen en ongeveer 5 min. meestoven. Dit gerecht is echt kiplekker!

Eet smakelijk!